Ιστορία Ομίλου
Αρχή
Δεν θα προσπαθήσω να εξιστορήσω απλά τη μέχρι τώρα ζωή του Ομίλου μας, μιας και η σύντομη πορεία του αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι ο πρόλογος μιας μεγάλης προσπάθειας, που ελπίζω ότι θα τη βρουν ζωντανή και υγιή και τα παιδιά των παιδιών μας. Βέβαια, όπως λέει και η παροιμία, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και οφείλουμε, τώρα, που οι μνήμες είναι νωπές, να καταγράψουμε εκείνες τις προσπάθειες που θεμελίωσαν την ύπαρξη του Ομίλου μας.
Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός, ότι τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την γέννησή του, το Pointer – Setter Club, με τις επιτυχίες του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με την αξιοπιστία των ανθρώπων που το διοικούν και των μελών που το απαρτίζουν, έχει γίνει θεσμός, αλλά και παράδειγμα συλλογικής προσπάθειας, χρήσιμο τόσο για τις νέες κυνοφιλικές οργανώσεις, αλλά και για όλους εκείνους τους κυνόφιλους που βλέπουν τη διέξοδο για τη σοβαρή και ουσιαστική ενασχόλησή τους με το σκύλο.
Σ' ένα από τα πρώτα μου άρθρα για τον Όμιλό μας σε Κυνηγετικό Περιοδικό, έγραφα ότι βγήκαμε από τον κυνολογικό μεσαίωνα. Σήμερα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Όμιλός μας βρίσκεται στην άνθησή του, και είναι στο χέρι όλων μας να την διατηρήσουμε με άνθη και καρπούς για πάντα.
Ό,τι έγινε μέχρι τώρα, όπως και ότι θα ακολουθήσει από δω και μπρος πρέπει να έχει σαν στόχο και αποτέλεσμα την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση. Γιατί μόνο όταν οι πράξεις και οι προσπάθειες γίνονται με ευχαρίστηση, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς συμφέρον, με αξιοπιστία και αγάπη για το αντικείμενο, βρίσκονται στο σωστό δρόμο και τη σωστή κατεύθυνση που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η πρόοδος και βελτιοποίηση των φυλών των Pointer και των Setter.
Η πρόοδος που σημειώσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια είναι σημαντική. Και όταν μιλάω για πρόοδο εννοώ πρόοδο στην ποιότητα των Pointer και των Setter που έχουμε σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τόσο οι εκθέσεις, αλλά κυρίως και ουσιαστικά οι κυνηγετικοί αγώνες, ώθησαν πολλούς από εμάς να εισάγουμε από τα καλύτερα αίματα της Ευρώπης, σκύλους έτοιμους ή κουτάβια, τα οποία με τα αξιόλογα ζώα που ήδη υπήρχαν στην Ελλάδα συνέβαλαν αποφασιστικά στη βελτίωση των σκύλων που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Βεβαίως, δεν είμαστε παρά στην αρχή, και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αγώνες δεν είναι αυτοσκοπός, το ζητούμενο, αλλά το μέσο για να επιλέξουμε τους γεννήτορες από τους οποίους θα πάρουμε πιο άξια και πιο ικανά σκυλιά για το κυνήγι. Αυτός είναι ο στόχος και το ζητούμενο, γιατί το κυνήγι με το σκύλο φέρμας είναι για όλους εμάς το κίνητρο της προσπάθειας που κάνουμε. Δεν θα πρέπει να μας ξεφεύγει ποτέ από το μυαλό ότι τα Pointer και τα Setter δεν είναι σκυλιά αγώνων, αλλά τα καλύτερα σκυλιά κυνηγίου, και οι αγώνες δεν είναι παρά μία δημόσια επίδειξη ικανοτήτων, έτσι ώστε οι εκτροφείς να επιλέγουν τα σκυλιά που θεωρούν καλύτερα για την αναπαραγωγή.
Ο Όμιλος θα έχει εκπληρώσει τον σκοπό και τους στόχους του μόνον όταν οι κυνηγοί που χρησιμοποιούν τα Pointer και τα Setter στους κυνηγότοπους ζουν όμορφες και συγκλονιστικές στιγμές, και αναγνωρίζουν την ποιοτική τους αναβάθμιση. Αυτοί είναι οι τελικοί και ουσιαστική κριτές.
Είναι σίγουρο ότι το 1991, όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια, όλα αυτά δεν ήταν ξεκάθαρα στο μυαλό μας, αν και ξεκινούσαμε όλοι ορμώμενοι από το πάθος και την αγάπη μας για το κυνήγι, το κυνήγι στο βουνό ή το δάσος, πίσω από ένα Pointer ή ένα Setter.
Έτσι την άνοιξη του 1991, στο Χαϊδάρι, στην οδό Χίου, στο σπίτι του Ισίδωρου Θεοδωράκη, 29 παρόντες Κυνόφιλοι – Κυνηγοί υπογράψαμε την Ιδρυτική Πράξη του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος, αναδεικνύοντας συγχρόνως το πρώτο Δ.Σ. που απαρτιζόταν από τους: Αντώνη Αιγινίτη, Πρόεδρο, Γιάννη Σαρρή, Αντιπρόεδρο, Ισιδ. Θεοδωράκη, Γεν. Γραμματέα, Νίκο Φωτακόπουλο, Ταμία και μέλη τους Ηλία Γιανναρά, Σπύρο Ασπρογέρακα και Νίκο Κατσούλη. Αυτό το πρώτο Δ.Σ. προσπάθησε να προσανατολίσει τις πρώτες ¨ορμές¨, δημιουργώντας ένα κλίμα γνωριμίας των πρώτων μελών, καθιερώνοντας τη Δευτέρα ως βδομαδιάτικο ραντεβού για τα μέλη, κάτι που μέχρι σήμερα παραμένει σαν η μόνιμη και ουσιαστική συνάντησή μας, για ανταλλαγή απόψεων αλλά και για τον προγραμματισμό της δουλειάς.
Θα θυμίσω ότι η πρώτη διεύθυνση του Ομίλου μας ήταν στο ισόγειο της οδού Μιχαλακοπούλου 67Α, στη Νέα Ζωή στο Περιστέρι. Στην συνέχεια θα προσπαθήσω σχεδόν επιλεκτικά να απαριθμήσω τις εκδηλώσεις που κάναμε, γιατί το να αναλύσω τη σημασία κάθε μιας ξεχωριστά θα σας κούραζε.
1992
Μάρτιος 1992.
Ο J.M. Pilard καλεσμένος του ΚΟΕ για την πρώτη αναγνώριση, αλλά και του Ομίλου μας, δίνει διήμερο σεμινάριο για το Αγγλικό Σέττερ, τους αγώνες, τις εκθέσεις και την εκτροφή. Το σεμινάριο γίνεται βιντεοκασέτα από τον Όμιλό μας και γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Πρόεδρος του Ομίλου Α. Αιγινίτης ονομάζει τον J.M. Pilard Επίτιμο Πρόεδρο του Ομίλου μας. Ο J.M. Pilard κλείνοντας το σεμινάριο λέει: 'Κάντε όνειρο και στόχο σας τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1993, θα το καταφέρετε!'. Πρώτες Εκλογές στον Όμιλο για την ανάδειξη Δ.Σ. όπου αναδεικνύονται οι εξής: Πρόεδρος Ι. Φουτρής, Αντιπρόεδρος Κ. Γεωργίου, Γεν. Γραμματέας Ισιδ. Θεοδωράκης και αργότερα Ανδρ. Λουκάκης, Ταμίας Ν.Κατσαρός και αργότερα Ν. Φωτακόπουλος, Μέλη Γιωρ. Σπινόκιας , Θεοδ. Μαυρίδης και Γιαν. Σαρρής.
Απρίλιος 1992.
Πρώτη συμμετοχή του Ομίλου στην έκθεση Κυνήγι και Ψάρεμα.
Μάιος 1992.
Σεμινάριο για την εκπαίδευση από το Θωμά Πετρόχειλο στη σχολή του στο Κρυονέρι.
Ιούλιος 1992.
Πρώτο δεκαήμερο Pointers Setters. Θα επιμείνω ιδιαίτερα σ' αυτήν την εκδήλωση γιατί είναι πλέον δεδομένο ότι αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη και την πρόοδο που ακολούθησε στον Όμιλό μας. Είχαμε την τύχη να έχουμε για δάσκαλο στα πρώτα μας ουσιαστικά κυνοφιλικά βήματα έναν άνθρωπο που είχε τις εξής ικανότητες, σπάνιο να βρεθούν συγκεντρωμένες στο ίδιο πρόσωπο, τον J.M. Pilard :βαθιά γνώση του αντικειμένου, ικανότητα και επιμονή να μεταδώσει τη γνώση του, διαθέσιμος για σκληρή δουλειά στο σεμινάριο και στο τερραίν, ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες απόψεις, και πάνω απ' όλα ψυχολόγος, οραματιστής, συναισθηματικός! Όλα αυτά που μας είπε, όλα εκείνα που μας έδειξε, οι στόχοι που μας προσδιόρισε, οι ανάγκες που μας καθόρισε, σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, ξανάρχονται στο μυαλό μας, είναι το δεκανίκι μας σε κάθε δύσκολη περίσταση.
Εμείς βάλαμε τη θέληση να μάθουμε, το πάθος να αποδείξουμε, τις ικανότητές μας να καταφέρουμε τους στόχους και τα οράματα που εκείνος μας έδειξε. Έχοντας γνωρίσει ήδη πολλούς εξέχοντες κυνόφιλους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είχαμε την τύχη να γίνουμε μαθητές του J.M. Pilard! Και τι δεν έγινε σε δέκα ημέρες! Σεμινάριο για τους αγώνες, επεξήγηση των κανονισμών, προετοιμασία και εκπαίδευση των σκύλων, ανάδειξη των πρώτων δόκιμων κριτών Α.Κ.Ι. τέσσερις ημέρες ανεπίσημων δοκιμών στη Θήβα, κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιούλη με τα δέκα καλύτερα σκυλιά στο Χρυσό των Σερρών.
Περισσότερα από 60 Pointers Setters στη Θήβα έδειξαν τη θέληση και το πάθος των ανθρώπων για το αντικείμενο. Θα θυμίσω τους σκύλους που συμμετείχαν σ' εκείνον τον πρώτο αγώνα που ακολούθησε στις Σέρρες, σημαντικό δε για την ιστορία: Πόιντερ θηλυκό Μάνη, Πόιντερ αρσενικό Fury, Πόιντερ αρσενικό Μπακ, Πόιντερ θηλυκό Καλυψώ, Αγγλικό Σέττερ Αρσενικό Βέρνος, Αγγλικό Σέττερ Αρσενικό Banco, Αγγλικό Σέττερ Αρς. Hutch, Αγγλικό Σέττερ Θηλ. Κλειώ.
Οκτώ από τους δεκατρείς υποψήφιους κριτές γράφουν επιτυχώς στη γραπτή εξέταση και αναδεικνύονται δόκιμοι κριτές αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων : Κ. Γεωργίου, Α. Λάππας, Ι. Φουτρής, Θ. Πετρόχειλος, Ι. Σαρρής, Μ. Slovotchka, Α. Φιλιππής και Σ. Κούρος. Μετά από αυτό το σημαντικό δεκαήμερο, το οποίο ονόμασα ΄΄το δεκαήμερο της ουσιαστικής γέννησης του Ομίλου μας΄΄, άνοιξε ο δρόμος για την πραγματική θεμελίωση του Pointer-Setter Club, ως θεσμού για τη νεαρή Ελληνική Κυνοφιλία. Ο J.M. Pilard δεν παρουσιάστηκε ως παντογνώστης, δεν είπε ότι μας μεταφέρει την απόλυτη αλήθεια (που μάλλον δεν υπάρχει) , μας έδωσε όμως όλα τα απαιτούμενα εφόδια, τα ελάχιστα και ουσιαστικά εργαλεία, που χρειάζονται για να στήσουμε την οργάνωση αλλά και τους προσανατολισμούς του Ομίλου. Ομολογώ ότι συχνά, κάθε φορά που βρίσκω δυσκολίες, που αναρωτιέμαι και προβληματίζομαι, επιστρέφω με τη μνήμη μου σ΄αυτό το δεκαήμερο, στα λόγια και στις σημειώσεις που κράτησα από τον J.M. Pilard.
Οκτώβριος 1992.
Σύνταξη των κανονισμών αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων.
4 Νοεμβρίου 1992-Γαλλία-Relms.
Ο Πρόεδρος του ομίλου εκπροσωπώντας τον ΚΟΕ, συμμετέχει στην επιτροπή διοργάνωσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπου και υποβάλλει αίτηση συμμετοχής, η οποία και γίνεται παμψηφεί αποδεκτή και η Ελλάδα γίνεται μέλος της διεθνούς επιτροπής διοργάνωσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος πρακτικού κυνηγίου και Saint-Humbert.
6 Νοεμβρίου 1992-Γαλλία- Relms.
Ο πρόεδρος του ομίλου υποβάλλει στο Club International du Setter Anglais αίτηση αποδοχής του ομίλου μας, ως μέλος του, κάτι που επίσης γίνεται αποδεκτό παμψηφεί.
Δεκέμβριος 1992.
Πρώτη συμφωνία του ομίλου για οικονομική χορηγία των εκδηλώσεων από την Pedigree Pal.
1993
Φεβρουάριος 1993.
Πρώτος επίσημος διήμερος αγώνας πρωταθλήματος C.A.C.T. Πρακτικού Κυνηγίου στον Κοκκινόβραχο της Θήβας, με κριτή τον πρόεδρο της International Pointer Club Ko Carlo Zironi, ο οποίος την επομένη ημέρα δίνει σεμινάριο στο Χαϊδάρι για τους αγώνες, τα Pointers και τα Setters.
Μάρτιος 1993.
Πρώτος διήμερος αγώνας έρευνας κυνηγίου C.A.C.T. στο Χρυσό Σερρών με κριτή τον Γάλλο Κο Marcel Coste.
Απρίλιος 1993.
Σε γραπτή αίτηση του ομίλου μας, στην ανοιξιάτικη συνέλευση του International Pointer Club, ο όμιλός μας γίνεται μέλος και αυτού του διεθνούς ομίλου.
Ιούλιος 1993.
Μία επίσης μεγάλη διοργάνωση, το 2ο δεκαήμερο Pointers –Setters, με καλεσμένους τους Franco Zurlini, Πρόεδρο του Pointer Club της Ιταλίας , και τον J.M. Pilard που περιλαμβάνει: 1. Την 1η Εθνική Έκθεση εκτροφής Pointers-Setters στην οποία κρίνουν οι δύο καλεσμένοι μας, και που πραγματοποιείται στην Καλαμπάκα.
2. Τον πρώτο αγώνα Derby για νέα Pointers και Setters με απελευθερωμένο ορτύκι, επίσης στην Καλαμπάκα.
3. Διήμερο σεμινάριο για το Pointer από τον Franco Zurlini έναν επίσης μεγάλο κυνόφιλο δάσκαλο. Το σεμινάριο γίνεται βιντεοκασέτα, και γνωρίζει επιτυχία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά έχοντας στείλει σε γνωστούς κυνόφιλους αντίγραφο στο εξωτερικό, εκπλήσσει με την ποιότητα και τις γνώσεις που αναπτύσσει ο Κος Zurlini.
4. Τριήμερο σεμινάριο στο Κρυονέρι, με τον J.M. Pilard για την εκπαίδευση και την προετοιμασία των σκύλων για τους αγώνες.
Σεπτέμβριος 1993.
Διήμερος αγώνας πρωταθλήματος C.A.C.T. πρακτικού κυνηγίου στις Θερμοπύλες, με κριτές τους Προέδρους του Γαλλικού και Γερμανικού Pointer Club, Κους J.C. Darrigade και Karl Wolf.
Οκτώβριος 1993.
Διήμερος αγώνας για την επιλογή της εθνικής ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα πρακτικού κυνηγίου. Εκλέκτορες ο J.M. Pilard και ο M. Medard.
Νοέμβριος 1993.
Ο Πάκο Αγγλικό Σέττερ του Γ. Σπινόκια, η Άκα του Θωμά Πετρόχειλου, ο Edouard Αγγλικό Σέττερ του Κ. Γεωργίου και ο Μπακ του Ι. Κουτεντάκη αποτελούν την Ελληνική Εθνική Ομάδα, που στην παρθενική της εμφάνιση στο εξωτερικό όχι μόνο καταλαμβάνει την 4η θέση στη βαθμολογία ανάμεσα σε 14 χώρες από όλο τον κόσμο, αλλά δίνει στους ξένους κυνόφιλους την υπόσχεση για μεγαλύτερες διακρίσεις.
1994
Ιανουάριος 1994.
Αγώνας πρακτικού κυνηγίου στον Κοκκινόβραχο της Θήβας, με κριτές τους M. Maury και B. Couston, και στην Κόρινθο στη θέση Νυφίτσα, με κριτές τους O. Monaco και M. Palmieri.
Φεβρουάριος και Μάρτιος 1994.
Αγώνας έρευνας κυνηγίου στο εξαιρετικό τερραίν του Λαγκαδά, με κριτές τους G. Dorn, B. Cunston, G. Scarsi και D. Le Pennec.
Απρίλιος 1994.
Έκδοση από τον όμιλό μας του σημαντικού και χρήσιμου βιβλίου του J.M. Pilard: Η εκπαίδευση στο κυνήγι και τους Αγώνες.
Ιούλιος 1994.
Τριήμερο σεμινάριο για την εκπαίδευση, την επιλογή και την προετοιμασία των σκύλων για τους αγώνες, με έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εκπαιδευτές, τον Jose Condado.
Σεπτέμβριος 1994.
Μία σημαντική στιγμή για τον Όμιλο αλλά και την Ελληνική κυνοφιλία, αφού για πρώτη φορά Έλληνες κριτές, οι Ι. Φουτρής, Κ. Γεωργίου και Α. Λάππας, κρίνουν επίσημο αγώνα πρωταθλήματος, στον για πρώτη φορά διοργανωμένο καλοκαιρινό αγώνα σε πεδινή πέρδικα στο Λαγκαδά.
Οκτώβριος 1994.
Επιλογή της εθνικής ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με εκλέκτορες τους O. Monaco , Α. Λάππα και Ι. Φουτρή.
Νοέμβριος 1994.
Ο Gero Πόιντερ του Σ. Πονηρέα, η Άκα Πόιντερ του Θ. Πετρόχειλου, ο Edouard Αγγλικό Σέττερ του Κ. Γεωργίου και ο Μπακ Πόιντερ του Ι. Κουτεντάκη συμμετέχουν στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στην Ολλανδία, εκπροσωπώντας επάξια τα εθνικά χρώματα για άλλη μια φορά, και η εθνική ομάδα καταλαμβάνει την 5η θέση. Κάπου εδώ, τέλος του 1994, κλείνει ένας κύκλος, θα έλεγα η πρώτη περίοδος για το Pointer- Setter Club.
Πιστέψτε με ότι η λίστα των γεγονότων που σας παρέθεσα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σας μεταφέρει την εικόνα της υπεράνθρωπης προσπάθειας που έγινε από τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και πολλών μελών του Ομίλου, για να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική ύπαρξη του Club. Ως απελθών πρόεδρος του ομίλου, θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που ηθικά στήριξαν τις προσπάθειες που έγιναν, πίστεψαν στους στόχους και τις επιδιώξεις μας, γιατί σε αυτούς τους αναζητητές της ευχαρίστησης και της συγκίνησης ανήκει η επιτυχία που παρουσιάζει το Pointer –Setter Club στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.