Γκόρντον Σέττερ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΤΤΕΡ ΓΚΟΡΝΤΟΝ
Γιώργου Πέππα

Το Γκόρντον Σέττερ η όπως ήταν γνωστό τα πρώτα χρόνια "Black and Tan", είναι η μοναδική ράτσα σκυλιών φέρμας της Σκοτίας και έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά των Ιρλανδέζικων και των Εγγλέζικων Σέττερ και μερικά πολύ ιδιαίτερα δικά του. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι το " Black and Tan" υπάρχει από το 1600, αλλά ήταν ο 4ος Δούκας Alexander Gordon που καθιέρωσε την ράτσα .
Πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1827. Ανέδειξε και έδωσε το όνομα του στην σπουδαία του στην σπουδαία αυτή ράτσα στο κάστρο της οικογένειας Gordon που βρίσκετε μερικά μίλια μακριά από τις βόρειες ακτές του Fochabers και κοντά στον ποταμό Spay. Χωρίς να είναι γενικά αποδεκτές οι φήμες της εποχής λένε , ότι ο Δούκας Alexander την εποχή που εκείνος είχε διάφορα Σέττερ , έμαθε και διαπίστωσε και ο ίδιος, ότι η σκύλα ενός βοσκού (Collie), έβρισκε σχεδόν αλάνθαστα τα grouse, εκεί που πολλές φορές τα δικά του Σέττερ είχαν αποτυχίες. Έτσι αποφάσισε να διασταυρώσει την σκύλα του βοσκού με δικά του "Black and Tan" βάζοντας τις βάσεις για το Γκόρντον Σέττερ. Μετά τον θάνατο και του 5ου Δούκα του Γκόρντον , τα σκυλιά του κάστρου πουλήθηκαν, αλλά αργότερα επανήλθε και συνέχισε να αναπαράγεται στο κάστρο , από τον 6ον Δούκα τον "Duke of Richmond and Gordon"
Εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν ποιος έχει τα πιο τέλεια στην εργασία Σέττερ, αλλά λίγα χρόνια αργότερα έγιναν της μόδας οι εκθέσεις και οι αγώνες και έτσι όλοι στόχευαν στα καλά κυνηγετικά χαρακτηριστικά , αλλά και στην ομορφιά και στην ομορφιά και στην εξυπνάδα . Έτσι στην πρώτη επίσημη έκθεση , στο Newcastle το 1859, το πρώτο βραβείο στα Σέττερ δόθηκε στο Γκόρντον " Dandie" του Mr Jobling. Αργότερα το 1863 στο Southill στους πρώτους αγώνες "Field Trial" τις πρώτες τρεις θέσεις κατέλαβαν Γκόρντον Σέττερ. Σαν ράτσα τα Γκόρντον αργούν να ωριμάσουν , δείχνουν τα προτερήματα τους περίπου σε ηλικία 3 ετών. Εκτός από την εξαιρετική τους από επίδοση στο κυνήγι, είναι σχεδόν τέλεια σκυλιά για την οικογένεια και το σπίτι. Αγαπάνε με πάθος την οικογένεια , προσέχουν και είναι επιφυλακτικά με τους ξένους η τους απρόσκλητους επισκέπτες , ενώ η ιδιαίτερη εξυπνάδα τους , τα κάνει να ξεχωρίζουν αμέσως και να αποδέχονται τους φίλους . Θα πρέπει να ξέρουν αυτοί που αποκτούν ένα Γκόρντον ότι χρειάζεται "σφικτή" και προσεκτική εκπαίδευση στα κουτάβια για μεγάλο σχετικά χρόνο για να είναι σίγουροι ότι θα έχουν ένα αφοσιωμένο, έξυπνο και εργατικό κυνηγετικό σκύλο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ

Το Γκόρντον Σέττερ είναι ένας μεσαίου μεγέθους , δυνατής κατασκευής μακρότριχος, μαύρος με καφέ σκύλος. Είναι πολύ ενεργητικός και η σωματική του κατασκευή τον βοηθάει να δουλεύει σχεδόν αδιάκοπα και με χαρακτηριστικό στυλ για πολλές ώρες . Έχει μία δυνατή μάλλον "κοντή" πλάτη με σχετικά κοντή ουρά , σε σύγκριση με τα άλλα Σέττερ. Η εντύπωση που δίνει είναι , έξυπνος υπερήφανος , άφοβος με δυνατή ισορροπημένη σωματική κατασκευή. Καθαρά χρώματα και λεπτό ίσιο η ελαφρά κυματιστό τρίχωμα είναι αποδεκτά.

Κεφάλι

Σχετικά μεγάλο με αρκετό χώρο για τον εγκέφαλο, κρανίο ελαφρώς τονισμένα κόκαλα μεταξύ των ματιών, με μικρού βάθους "στοπ". Το μήκος του ρύγχους ίσο με το μήκος του κρανίου, με γραμμές παράλληλες, όταν κοιτάμε από το πλάι.
Μάτια ευμεγέθη, σκούρα καφέ με πολύ έξυπνη και ανήσυχη έκφραση.

Αυτιά που αρχίζουν χαμηλά στο κρανίο, περίπου στο ύψος των ματιών, ελαφρώς μεγάλα και λεπτά, κρέμονται κοντά στο κεφάλι.

Μύτη μαύρη με μεγάλα και αρκετά ανοιχτά ρουθούνια. Οι σιαγόνες δυνατές με την πάνω να κλείνει ελαφρώς πάνω από την κάτω σε ψαλιδωτό κλείσιμο.

Λαιμός και Σώμα

Ο λαιμός μακρύς, ίσιος χωρίς "δίπλες".
Σώμα κοντό από τους ώμους έως τα καπούλια. Πλάτη ίσια δυνατή με ελαφρά κλίση από τους ώμους στα καπούλια. Στήθος βαθύ και όχι φαρδύ, κατεβαίνει έως τους αγκώνες.
Ουρά κοντή σχετικά, δεν φτάνει τους πίσω αγκώνες, φέρεται οριζόντια η περίπου, είναι αρκετά χοντρή στην βάση, καταλήγει δε σε λεπτή άκρη. Οι ώμοι που κλείνουν κοντά στην κορυφή. Τα μπροστινά πόδια ίσια, παράλληλα με αρκετά χοντρά κόκκαλα, τελειώνουν σε πέλματα κλειστά, με χοντρό και σκληρό δέρμα από κάτω και πολλές τρίχες ανάμεσα στα δάκτυλα. Μηροί μυώδεις, δυνατοί, με το πάνω τμήμα (από τα καπούλια έως τον αγκώνα) μεγάλο και με καλή γωνία με το κάτω τμήμα.

Τρίχωμα

Μαλακό και στιλπνό, ίσιο η ελαφρώς κυματιστό, αλλά ποτέ σγουρό, μακρύτερο στα αυτιά, κάτω από την κοιλιά και το στήθος και πίσω από τα μπροστινά, πισινά πόδια.

Χρώματα και στίγματα

Μαύρο με καφέ στίγματα . Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των χρωμάτων είναι πάντα ευδιάκριτες. Δεν υπάρχουν καφέ τρίχες στο μαύρο. Τα καφέ στίγματα είναι αποκλειστικά στα παρακάτω σημεία: 1- Δύο καθαρές βούλες πάνω από τα μάτια , διαμέτρου μίας ίντσας . 2- Στο πλάι των μάγουλων και του ρύγχους . Τα καφέ στίγματα δεν φτάνουν την κορυφή του ρύγχους , στήθους 3- Στον λάρυγγα. 4- Δύο μεγάλα καθαρά στίγματα στο στήθος. 5- Στο μέσα μέρος των μπροστινών ποδιών , το καφέ στίγμα δεν πρέπει να καταλαμβάνει όλο το πίσω και έξω μέρος των ποδιών. 6- Στα πίσω πόδια , από τον αγκώνα έως τα πέλματα . 7- Στο μέσα τμήμα του άνω μέρους των μοιρών . 8- ¨ένα μακρό άσπρο στίγμα στο στήθος είναι επιτρεπτό , όσο μικρότερο τόσο καλύτερα.

Μέγεθος

Αρσενικά , ύψος στους ώμους: 24-27 ίντσες , στα θηλυκά : 23-26. Το Γκόρντον είναι βαρύτερο σχετικά μα τα άλλα Σέττερ , έτσι η αναλογία ύψους βάρους είναι διαφορετική. Χωρίς περιττό βάρος σε λίπος έχουν βαρύτερο σκελετά και τετράγωνη αίσθηση, όταν κοιτάμε από το πλάι.

Κίνηση

Δυνατή ελεύθερη κίνηση , με δυνατή ώθηση των πίσω άκρων . Το κεφάλι κρατιέται ψηλά και η ουρά σε περίπου οριζόντια η λίγο ανυψωμένη θέση. Τα μπροστινά πόδια απλώνονται αρκετά μπροστά και μετά διπλώνουν κάτω από το σώμα, ώστε να δίνουν το ελεύθερο και μαλακό τρέξιμο και όχι "αναπήδημα" . Όταν κοιτάμε τον σκύλο που εργάζεται από το πλάι δίνει την αίσθηση της μαλακής και ευθείας κίνησης , με τον πλέον άνετο και οικονομικό ρυθμό. Πλησιάζει με προσοχή το θήραμα και φερμάρει πολύ σταθερά , με κλασσικό στυλ. Όπως όλα τα σκουρόχρωμα ζεσταίνεται περισσότερο στα ζεστά κλίματα.

Χαρακτήρας

Το Γκόρντον έχει άγρυπνο και επιθετικό χαρακτήρα με τους άγνωστους ανθρώπους η σκυλιά. Είναι άφοβος και πολύ έξυπνος . Αφοσιώνεται με πάθος στο "αφεντικό" και εκπαιδεύεται εύκολα , αλλά με "σφικτό" πρόγραμμα. Αναφερόμενοι πάντοτε στους σκύλους φέρμας διαπιστώνεις παρατηρώντας προσεκτικά, πώς οι εξαίρετοι εκπρόσωποι κάθε φυλής αποτελούν μία οπτασία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στο κυνήγι δεν χωράει άλλωστε δογματισμούς πολύ περισσότερο στην κυνοφιλία , όπου τα πρότυπα κάθε φυλής είναι αξιολογήσιμα και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προσωπικές προτιμήσεις των κυνηγών. Η μεγάλη μου αγάπη ήταν και θα είναι πάντα τα Γκόρντον Σέττερ. Τι Γκόρντον είναι ένα κυνηγόσκυλο που δεν περνάει απαρατήρητο από τους κυνηγότοπους , αλλά ο εξαιρετικός του χαρακτήρας σε συνδυασμό μα τα πλούσια φυσικά χαρίσματα το αναγάγουν σε ένα πολύτιμο σύντροφο στο κυνήγι. Σκύλος ακούραστος , εργατικός , αφοσιωμένος και προικισμένος με ασίγαστο πάθος και ταμπεραμέντο , δικαιώνει στο έπακρον τον κυνηγό ιδιοκτήτη του, ακόμη και όταν οι απαιτήσεις στο κυνήγι αποκτούν συχνά ιδιόμορφο χαρακτήρα. Η δύναμη, το πάθος και οι οσφρητικές ικανότητες του Γκόρντον δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν σφραγίδα στην θηραματική αναζήτηση και όχι μόνο. Η ομορφιά του αλλά και το στιλ της έρευνας , συνυφασμένα με τον δυναμισμό και την επιμονή , χαρίζουν ανεπανάληπτες στιγμές εκεί όπου τα εύκολα γίνονται δύσκολα και η μοναδικότητα των στιγμών είναι κάτι που μετράει στο κυνήγι. Το πολυτάλαντο Γκόρντον θα δείξει τα προσόντα του και ιδιαίτερα στο κυνήγι της μπεκάτσας , όπου θα μπορούσε να κινδυνέψει κάποιος τον ισχυρισμό , πώς είναι το στοιχείο του. Μεθοδικό και προσεκτικό στην έρευνα , το Γκόρντον αντιλαμβάνεται με μία μοναδική ευχέρεια τα θαλάμια της βασίλισσας του πυκνού, γνωρίζοντας παράλληλα και τη στιγμή που θα σταθεί σε μία σίγουρη και επιβλητική φέρμα. Κάπου εκεί ο χρόνος σταματάει να μετράει και οι εικόνες μετασιώνονται σε μία διαφορετική πραγματικότητα άπειρου κυνηγετικού κάλλους και αισθητικής.

Το Γκόρντον στο Κυνήγι

Είναι αδύνατον να κάνεις συγκρίσεις μεταξύ του σημερινού κυνηγίου και αυτό πριν από 50-60 χρόνια. Την σημερινή εποχή η Πεδινή πέρδικα βρίσκεται υπό διωγμό και βεβαίως όχι από τους κυνηγούς αλλά από την καταστροφή του βιοτόπου της, τα χημικά στις καλλιέργειες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα θηράματα . Σήμερα πλέον που το θήραμα δεν είναι σε μεγάλους αριθμούς , χρειαζόμαστε σκυλιά τα οποία να έχουν πάθος για το κυνήγι , το οποίο να το συντηρούν μετά από πολλές ώρες κυνηγίου χωρίς συνάντηση θηράματος, είτε γιατί αυτό είναι πλέον σε μικρότερους αριθμούς ( εδώ είναι μία άλλη μεγάλη συζήτηση) είτε έχει γίνει πολύ πιο επιφυλακτικό και εξελίσσεται και αυτό στους τρόπους άμυνας που του έχει δώσει η μητέρα όλων μας η Φύση. Το Γκόρντον είναι ένα τέτοιο σκυλί κατά την γνώμη μου. Είναι ένα σκυλί γενικής χρήσεως , για οποιαδήποτε είδος κυνηγίου που εξασκείται με σκυλί φέρμας μα ο τέλειος τόπος για αυτό είναι το δάσος και ο βάλτος όπου και είναι ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ. Είναι λίγα τα Γκόρντον που δεν έχουν καλή μύτη . Το χρώμα του τραβάει πολύ τις ακτίνες του ήλιου , αλλά αυτό αντέχει και μπορεί να κυνηγάει μέρες με ζέστη , αρκεί να έχει το νερό που χρειάζεται. Αυτό το γνώρισα προσωπικά εγώ κυνηγώντας Τσούκαρ στα νησιά μας τον Σεπτέμβριο. Είναι ένας ισορροπημένος κυνηγός , η έρευνα του είναι γρήγορη και σταθερή αλλά όχι δαιμονισμένη όπως ενός Πόιντερ η Σεττερ Ιρλανδικού, Αγγλικού. Ο παθιασμένος Γκορτονίστας…… , από την εποχή που το ζώο του ήτα κουτάβι , μέχρι την στιγμή που θα το βγάλει στον κυνηγότοπο πρέπει να το συνηθίσει να πηγαίνει σύμφωνα με τον άνεμο . Αυτό θα βοηθήσει τον μαθητή να κρατάει το κεφάλι ψηλά στην ερευνά του. Θα δείτε όταν το Γκόρντον καταλάβει αυτό καλά , τότε από μόνο του θα πηγαίνει να βρίσκει τον σωστό αέρα για μία σωστή έρευνα. Το στάνταρτ της εργασίας του Γκόρντον , έγεινε δεκτό από την FCI το 1937 στο Παρίσι. Ο Pastrone που το έθεσε το περιγράφει έτσι, Από τον καλπασμό , την έρευνα , μέχρι τη φέρμα, όλα είναι ιδιαίτερα και διαφορετικά από τα άλλα Σέττερ . Δεν είναι μία φέρμα απότομη και αγαλματένια , αλλά γίνεται σε τρεις φάσεις , την επιβράδυνση - στην προσεκτική έρευνα-κίνηση για βεβαίωση της παρουσίας του θηράματος , στην φέρμα τελικά.

Βιβλιογραφία
WEB site Gordon Setter Scotland Club
WEB site English Setter Club
Gordon club of USA,
Aeans K
J Bliard, Plein oct sur le setter Gordon
G. Gentelman, a treatisc on Fiel Diversion 1776
Una v;ita con il Setter Gordon , Aldo Salvatori