ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ.

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη κοινή συνάντηση της γενικής συνέλευσης του Ε.Σ.Ε.Ε.Α.Δ. με το Δ.Σ του Ο.Κ.Α.Δ.Ε. εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή συνεργασίας. Οι δύο από τους βασικότερους πηλώνες της Ελληνικής Κυνοφιλίας, κάθησαν γύρω από το ίδιο τραπέζι με στόχο να συνδιαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα αγώνων, καθώς και μια σειρά δράσεων για την πιο εύρυθμη λειτουργία των Α.Κ.Ι. Αναζητήθηκαν οι βέλτιστες λύσεις για την περαιτέρω πρόοδο της Ελληνικής Κυνοφιλίας, τρόποι για την καλύτερη προσέγγιση του κυνηγετικού κόσμου, καθώς και κανόνες για την άρση όλων των "γκρίζων" σημείων που τις περισσότερες φορές επισκιάζουν και καπελώνουν σημαντικές προσπάθειες και επιτυχίες που όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει. Επισημένουμαι το άριστο πνεύμα συνεργασίας που κυριάρχησε καθόλη την διάρκεια της συνάντησης, καθώς και την σχεδόν απόλυτη σύμπτωση απόψεων και από τις δύο πλευρές.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν καθώς και οι προτάσεις που έγιναν παρουσιάζονται παρακατω.

1.Καθορισμός κανόνων που να εξασφαλίζουν την κυνοτεχνική εγγυρότητα όλων των άτυπων αγώνων και Ε.Φ.Υ.Π. που εσχάτως διοργανώνονται με μεγάλη συχνότητα. Την σαφή απαγόρευση της καταγραφής των ΄αποτελεσμάτων΄ αυτών στα βιβλιάρια εργασίας των σκύλων. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια. Έτσι, ενώ οι αγώνες αυτοί βαθμολογικά δεν αναγνωρίζονται πουθενά,η καταγραφή τους στα βιβλιάρια εργασίας των σκύλων αυτών αποτελεί εισιτήριο για την παρουσίασή τους στις κατηγορίες εργασίας των Εκθέσεων Μορφολογίας. Μια κατάφορη καταπάτηση όλων των κανόνων νομιμότητας, θέτωντας σοβαρά ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το σημαντικότερο, εξαπατώντας ολόκληρο το κυνοφιλικό κοινό, το οποίο με μια τέτοια ενέργεια αδυνατεί να κατανοήσει την τεράστια διαφορά της εργασιακής αξίας των σκύλων αυτών με αυτούς που προέρχονται από τους Α.Κ.Ι

2.Αποφασίστηκε ο σαφής καθορισμός των εκλεκτόρων κάθε Εθνικής ομάδας σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της αγωνιστικής διαδικασίας που προηγείται όλων των επιλογών.

3.Όλες οι επιλογές των Εθνικών ομάδων να γίνονται στην Ελλάδα και όχι στους τόπους διεξαγωγής των Πρωταθλημάτων. Μια τέτοια διαδικασία η οποία εφαρμόστηκε κυρίως στις εθνικές για τα Πανευρωπαικά Πρωταθλήματα Μεγάλης Έρευνας και των Κυπέλλων Ευρώπης, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα αμφισβήτησης της διαδικασίας και έθεσε σε κίνδυνο την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων.

4.Ο κάθε εκλέκτορας θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει την αντίστοιχη Εθνική ομάδα στην χώρα διεξαγωγής του αγώνα.

5.Προτάθηκε η μείωση του κόστους των συμμετοχών στους Α.Κ.Ι στα πλαίσια της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό , τουλάχιστον να εφαρμοστεί μια μείωση στους σκύλους που παρουσιάζονται από τον ίδιο τον εκτροφέα τους όταν φυσικά παραμένει και ιδιοκτήτης τους. Αυτό σοφά εφαρμόστηκε φέτος κατά την διάρκεια του ντέρμπυ, δίνοντας την δυνατότητα στους εκτροφείς να δείξουν περισσότερα αντιπροσωπευτικά άτομα της δουλειάς τους.

6.Με την συμπλήρωση των 20 χρόνων δημιουργικής και επιτυχημένης πορείας του Ο.Κ.Α.Δ.Ε και με την σαφή πρόοδο και της Ελληνικής εκτροφής , υπήρξε έντονος προβληματισμός για την κατά προτεραιότητα ποσοστιαίας συμμετοχής σκύλων Ελληνικής Εκτροφής στις συνθέσεις των Εθνικών ομάδων. Συγκεκριμένη απόφαση δεν πάρθηκε, παρόλα αυτά φάνηκαν όλοι θετικοί ότι οι Ελληνικές Εκτροφές μπορούν και πρέπει να στηριχθούν στον Ευρωπαικό στίβο.

7.Αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση των εκπαιδευτικών στους χώρους διεξαγωγής των αγώνων (Λητή – Λαγκαδάς) από την 1-1-2011 έως το πέρας της αγωνιστικής περιόδου της Άνοιξης. Τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων με την αθρόα προσέλευση ξένων κυναγωγών και την ύπαρξη ακραίων αντιδράσεων από τους ντόπιους αγρότες, μας υποχρεώνει όλους να αυτοπεριοριστούμε ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στην περιοχή που αποτελεί μια όαση για όλους τους Ελληνες κυνόφιλους. Η παραβίαση της απαγόρευσης από μέλη του σωματείου μας καθώς και από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία Έλληνα ή αλλοδαπό θα τιμωρείται με τον πλήρη αποκλεισμό του ιδίου και των σκύλων του από τους αγώνες για 10 αγωνιστικές ημέρες. Μια τέτοια απαγόρευση δεν θα μπορούσε να επιβληθεί σε ιδιώτες κυνόφιλους. Παρόλα αυτά παρακαλούμε όλο το κυνόφιλο κοινό της Ελλάδας που επισκέπτεται και προπονεί στην παραπάνω περιοχή να σεβαστεί την απόφαση αυτή. Χάρτης της περιοχής απαγόρευσης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Κ.Α.Δ.Ε.

8.Σεβασμός του κώδικα δεοντολογίας του σωματείου απέναντι σε συναδέλφους και κυρίως κριτές, κατά την διάρκεια του αγώνα. Προτείνεται η παραδειγματική τιμωρία οποιουδήποτε παραβεί τον κώδικα δεοντολογίας του σωματείου καθώς και τους ευρέως αποδεκτούς κανόνες αθλητικής συμπεριφοράς.

9.Προτάθηκε η πρωτοποριακή υιοθέτηση αντιντόπινγκ ελένχου δειγματολειπτικά. Είναι υποχρέωση όλων να δώσουμε με απόλυτο τρόπο αποστομωτική απάντηση σε όλους όσους σκοπίμως ή μη , προσπαθούν να βεβηλώσουν την προσπάθεια όλων των επαγγελματιών του χώρου.

10.Συζητήθηκε η πιλοτική διοργάνωση Κλασσικών αγώνων μετά το πέρας των Ανοιξιάτικων αγώνων σε επιλεγμένες περιοχές, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία με τους κυνόφιλους κυνηγούς , καθώς και την επιμόρφωσή τους γύρω από ζητήματα που αφορούν τις Αγγλικές φυλές.

11.Τέλος δεσμευτήκαμε όλοι στην περιοδική επανάληψη τέτοιων κοινών συναντήσεων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση όλων των προβλημάτων που κατά καιρούς προκύπτουν.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ